Pages

Leave ur 'jejak' here :)

Wednesday, April 13, 2011

BEN ASHAARI BICARA KASIH AYAH



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Selamat petang kome semua.. hari abg ben nak suruh kita buat karangan la.. 4 perenggan and 100 patah perkataan. byk mane tu ek?

firstly, ema nak cite kenangan pahit dgn tuan abah dulu. masa tu ema form 4. dah 16 tahun la kan. bayangkan selama 16 tahun sedut udara kat bumi ni ema tak penah kene pukul ngan tuan abah. kene jentik pon tak penah ok. tapi time tu gara-gara cemburu si sepupu yg macam haremmm.. ema kene sebat kat kaki. sedih sangat rasa tau. ema tak salah pon. cousin ema tu yg buat unwarranted assumption. and disebabkan kes tu jugak ema didenda dgn denda yg ema rasa berat gile. tapi ema tau tuan abah terpaksa buat camtu. sob.. sob.. sob..

kenangan manis kalau nak cerita ada banyak sangat. cuma ema ingat satu cite ni. time tu awal nak masuk form 5. ema kan skola kat perak. but parent tinggal kat kedah. masa nak register tu kene bayo RM700++ kot + duit blanje ema lagi. then tuan abah sanggup dari kedah ke perak naik motor yg dia baru beli semata-mata nak anto duit kat ema + anto spec yg baru siap time tu. dgn alasan nak test moto baru. padahal ema tau beliaw sbnr nye tak larat nak bayo duit minyak + duit tol byk-byk sbb utk ema sorg dh dkt RM1000. pastu adik-adik ema lg 6 org kt bwh pon nak reg skola gak kan. bila pk balik cam sedih gile je..

tapi takpe.. skrg ema tgh balas jasa beliaw dgn keje kat company beliaw sementara cuti ni. skrg ni tuan abah dah tak bagi duit kat ema. but ema yg tiap ari balik keje bagi duit kat beliaw. n ema rasa bangga gila bila beliaw cakap kawan-kawan beliaw "kalo anak yg ni balik cuti sy lega la. tak payah pikir sgt keje. dia dah boleh manage semua dah.." kembang-kempis ema dibuat nye taw..

haa.. kan dah lebih 100 perkataan tu. berdouble-double dah. apa-apa pun ema rasa tuan abah la yg the best kat dunia ni. walaupun dulu ema penah ada krisis ngan beliaw. tapi manusia mana tak buat salah kan? tuan abah sangat hensem tau. sebab tu ank-ank dia cantik. especialy yg tgh menaip ni.. muahahahaha.. sampai dia dah hampir 50 ni pon still ada pompuan yg buat-buat baik ngan ema sbb minat kat tuan abah. demmm...

* update (semalam ema lupa nak jwb soklan last..)

bagi ema cara terbaik nak didik anak ialah dgn jadi kwn dgn dorg. so, ank-ank takkan segan nak bercerita dgn kita. kalau ank-ank buat salah pulak, marah, jerit, tengking n pukul bkn cara yg terbaik. but, slow talk ngn dorg. sumpah menjadi n dorg akn ikut. sebab masa muda-muda dulu (bajet kaw dah tua) ema selalu buat perangai. and tuan abah ngan puan umi selalu buat camtu..

Ok, tu je. 

14 comments:

☀ Izzaty Hedry☀ said...

singgah bca entry awak.. ..;)


http://cekedismanis.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

Dekcik said...

singgah lah blog dekcik..
bce ngah penuh hayati..

http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

AliaJustea said...

itu lah pengorbana seorang ayah.. sedihh..:(

nad azmi said...

rase sedih je bace..
teringat dekat ayah nad

Hazrina Erin said...

ayah adalah yg terbaik!^^

mari2 singgah^^
http://whenisaidsomething.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

lenloy said...

ayah memang yang terbaik..

mas saari said...

salam singgah baca kisah tentang ayah
pengorbanan seorang ayah memang tiada tandingnya...sayangilah dia selagi hayatnya masih ada!

Emma said...

izzaty; thanks ye.. sy dh bace awk punye jugak..

dekcik; i'm going.. :) thanks dtg sini..

alia; jgn nangis ek.. hehehe

nad azmi; sayangi ayh anda setiap hari.. hehe

hazrina & lenloy; yup.. setuju sangat..

mas; betul.. betul.. betul.. jgn slalu susahkan hati ayh masing2 kn..

fRaMe+LenSeS said...

tade yang lebih tacing dari kisah Ayah dan Mama.

Nadh sayang ayah nadh jugak.. ;)
Salam singgah salam ziarah dari nadh..
kita jadi anak soleh solehah untuk Ayah ye. yang mendoakan kebahagiaan depa dunia dan akhirat..

Nadh datang melawat ni.. ;)
kisah anak Ayah Budak Nakal

osHin said...

gegar dari blog ben :)

Emma said...

frame+lenses; betul tu..untung la sape ayh name soleh kan. free2 je dpt title ank soleh.. hehe

oshin; selamat datang

Lulu caldina said...

segmen ni bagus, tapi sebak nak buat... sayang papa lulu...semoga ibu bapa kita sentiasa dirahmati...

Emma said...

lulu; tu la pasal.. menitik jugak air mata masa taip.. hehehe

anaMuslimah said...

memang seronok kan dapat bagi mak ayah kita makan pakai duit hasil kerja kita..walaupun tak lama, sempat jugalah saya mmberi padanya...

http://adilahisharudin.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

Bebudak comel

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KiraKira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers