Pages

Leave ur 'jejak' here :)

Wednesday, July 27, 2011

Tips habiskan buah rambutan

Assalamualaikum w.b.t

eh eh hari ni rabu tanpa kata lah. skema nye bunyik. wordless wednesday ok. tapi tak kisah la. disebab kan ema dah lame tak update so jap gi br kita tepek gambo je ok. ha.. mai sini dekatdekat sume cik adik cik kakak. hari ni ema nak bagi tips. huhu. poyo je. cam tips hebaakk sangat kan. tak kisah la. hari ni kita nak cite pasal buah ok. buah ape? jangan pikir bukanbukan ye. buah rembutan je. kenal tak buah rembutan cemane? meh tengok kat bawah ni meh.







sebelum kita bagi tips meh kita mengimbau kenangan dulu. bagi yg ade pokok belakang umah mesti seronok panjat pokok kan? seriously  ema dah lama tak panjat pokok. teringat kat arwah tokwan. dulu, kalau musim buah je kompem pokokpokok rembutan kat kebun tokwan berbuah lebat. dah la pokok nye memang best la kalo nak panjat. dah tu ema ngan cousincousin siap boleh main cop tempat lagi. sebab pokok rembutan kat situ memang best. pokok tak tinggi tapi dahan nye debabdebab. siap boleh bawak bantal g tido kat atas tu.

lepas dah puas makan rembutan banyakbanyak, kitorang akan masak ramairamai guna dapur kayu. yup, dapor kayu beb! dah nama dok kat kebun kan. memang takde la dapurdapur gas ni. tapi siyes best. tapi tu sume cite dulu la. sekarang tokwan dah takde (eceh.. ayat pilu). sejak tokwan takde ema dah tak penah jejak kebun tu lagi. tuan abah pon dah penah bawak kitorang pegi. taktau la dah jadi ape.

ok, end of the sad story. sekarang meh kita kongsi cemane nak perabeh buah rembutan yang menimbun nih. bagi yang dok bando tu.. rugi la mekeme seme. tak dapat makan moktan bebanyak. nak makan pon kene beli ye dak? sian.. sian.. 

Cara 1

cite pasal moktan (rembutan le tu..) je mesti ade kisah ngan arwah tokwan punye. ema ni memang cucu tokwan. masa tokwan meninggal hampir sebulan ema nangis. ye la.. lagi seminggu nak raya time tu. dah tu sepanjang bulan posa tu tokwan asek sebut bila kitorang nak datang bukak posa ngan dia. sentap mak nyaahh.. coz time tu tuan abah sibuk sangat. tak sempat nak bawak kitorang bukak puasa dgn tokwan. haishh.. cite sedih lagi. 

dulu kalau buah rambutan dah menimbun tak terabes tokwan ema dgn penuh kasih sayang nye akan kupas buahbuah tu, siap buang bijik lagi. then dah tinggal isi je tu dia akan letak dalam freezer. bila kitorang balik kampung dia cakap "Tu.. tokwan buat ais rembutan. ada dalam peti ais. pi la amek makan". then kitorang adik beradik pon berebut la nak abeskan. sedap wo.. cuma nye kene tahan sejuk gigi la nak geget buah tu. hehehe.

Cara 2

yg ni mudah je. kalau dah menimbun buah tak terabes tu, buat je la jem. boleh jugak cicahcicah ngan roti kan. cuma nye kene make sure kat umah korang banyak stok gula la ok. walaupun buah rambutan memang manis, tapi kalau buat jem kene lagi manis kan. barubaru ni puan umi ade buat jem rembutan. eh ema pon buat sekali la. ekceli nak buat jem ni senang. tapi leceh. hehe. kitorang buat jem tu pakai dapur kayu sebab nak jimat gas. bagus tak? sebenar nye time tu nak bako ikan. then terpandang buah rembutan banyakbanyak tak terusik puan umi pon terpikir la nak buat jem.

bagi yang rajin tu boleh la buang bijik siap sebelum masak dia dgn gula. bagi yg kurang rajin pulak masak je seketolseketol buah tu dgn gula. nanti bila dah masak isi dia akan lekang dari bijik. tapi tak lekang sepenuh nye tau. korang kene rajin tenyeh pastu kutip buang bijik nye pulak.

Cara 3

cara ketiga ni yg paling menarik sekali. cara ni baru je puan umi buat semalam. tak pasalpasal adikadik ema kene tipu. kreatif jugak mak ai ni ek. hehehe..

camni.. korang kupaskan buah rembutan tu buang bijik sekali. lepas tu rebuskan buahbuah tadi utk kurangkan rasa rembutan nye. dah setel seme toskan then letak tepi. lepas tu, korang bancuh air laici. pakai kordial pon takpe. then masukkan buahbuah rembutan tadi dalam air laici. dah jadi laici rembutan. nak lagi sedap, korang rebus sekejap buah rembutan tadi dengan sedikit air laici ye puanpuan. bagi rembutan tadi berubah menjadik laicitan. sumpah ema cakap rasa buah tu jadi rasa laici. wakakakaakak. lepas tu kalo korang nak letak kaler merah ke ape ke sukati korang la ek. kompem licin punye. tak caye cube la. 


Boleh pakai yang jenis ni...

Mahupun yang jenis ni..

ok, sekian dulu rancangan masakmemasak kita hari ni ok. nanti ade lagi ema kongsi lagi k. bagi yg tak merasa lagi buah rembutan tahun ni, padan muka korang. ekekeke. gurau je. pegi cari cepatcepat ok. nanti kempunan. ok korang ema nak sambung ngajo. babai...

p/s: sejak bila pulak pandai psps ni kan.. gambargambar tu sume cilok eh pijam kat pokcik gugel je tau..

3 comments:

isyam mirah said...

hai...ma mirah pom sllu gk wt jem rmbutan tu..bes3..
jimat kn, xyh nk bli jem kt kdai..
biase ny wt jem ngn rmbutan yg masam tu..

sedap nyeeee :)

Rai said...

suka kekdah yang no 3..nanti boleh cuba gak..anak2 saya takut ngan rambutan sbb ada rambut2..maklum la besar kat bandar..hahaha..

Emma said...

mirah; tau takpe.. mabeles kan.. lepas ni boleh buat jem siap2 utk buat kueh tart.. yaayyy.. heheh

rai; hehehe.. cube la kak. sedap woo.. adk sy mkn dh dkt 5 gelas br perasan yg tu rembutan..

Bebudak comel

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KiraKira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers