Pages

Leave ur 'jejak' here :)

Wednesday, April 27, 2011

usrah dan makan-makan

Selamat petang semua.. maaf ye takde entry best pon dari ema 2 3 hari ni. memng takde mood nak menaip bila kerja datang serbu banyak-banyak. ok, straight to the story k.

semalam umah ema ade usrah geng-geng puan umi la. yup.. kg ema agak islamik. that's why ade usrah-usrah bagai. tapi usrah ni memang bagus utk kesihatan.. eh silap.. bagus untuk mengeratkan silaturrahim sesama ahli la. dorang biasanya akan tentukan sehari je dalam seminggu utk buat usrah ni. then tempat akan digilir-gilir la. this week umah aku. next week umah kaw. next two week umah kaw pulak. macam tu la lebih kurang.

yg best nye bila ada usrah ni ialah time makan. kiranya memang wajib la bagi tuan umah utk sediakan makanan utk dilahap lepas abeh usrah. ni la masa nye makcik-makcik sekalian tu nak tunjuk skill masak-memasak ni. tapi yg tukang perabeh makanannye bkn org yg berusrah. ank-ank dorang ni haa.. nyebuk je.. then lepas tu akn kedengaran la bunyik-bunyik mcm ni..

budak 1: bihun sup umah makcik tu tak sedap la.. kuah dia ceroi..

budak 2: tu la.. hat umah minggu lepas sedap gila mee goreng dia sebab ada daging, ayam, sotong, udang, kambing dan sebagai nye..

budak 3: aku tak sabaq nak tunggu usrah umah makcik bla bla. dia masak sedap wo.. sampai jilat-jilat cekam dibuatnye..

dan macam-macam lagi lah. budak-budak kan.. biasa la.. tau nak komplen je. biasa nye usrah ni dibuat lam kul 3 camtu la. tp semalam puan umi mintak buat petang lepas asar sbb beliau balik sekolah lambat. nak tau ape yg puan umi masak? sbb buat ptg beliaw cuma buat kueh la utk minum petang. antara menu nye ialah karipap, cucoq singgam (ema tak tau nama betul dia), kuih lompong ke lompang ntah, and agar-agar gula merah. banyak kan? expert tak umi ai?? ema malas dah nak cakap byk. meh tengok gambar-gambar makanan kat bawah ni. nak bagi korang terliur sikit petang-petang ni.


Huhu.. ape ke jadah nye ema tunjuk gambo ni? ok ni la bukti nye org rajin dah masuk dapur.. semu keje nak dibuat main-main

Yg atas tu macam tak jadi tang mulut dia kan? so lepas di oter jadi la cam gini.. hehehe.. cantik tak?

nampak muka garang ke muka senyum?

bila capture dr ats memang nampak garang kan? lepas amek gambo ni kitorang bertiga ni kene ketuk dgn puan umi guna penggelek tepung.. ok, hyperbola..

disebabkan waktu kejadian makan-memakan tu ema still kt tempat kije.. blk uma ini je yg tinggal.. sob..sob..

ini la dia nye cucoq singgam (chewing gum bg yg tak reti bhs utara).. nama betul dia ape ntah.. sape tau meh bisik kat ema..

kitorang panggil dia cucoq singgam sbb dia liat mcm singgam..

sape nak resepi angkat tgn.. nnt ema bagi..

ekceli smiley kat atas tadi tu kacang hijau utk buat bubuk nak salut cucoq ni la.. huhu

agar-agar ni ema yg buat tau.. sblm pegi keje.. dat's why ema lambat dtg keje smlm..

puan umi ckp beliaw bangga nak mampos sbb makcik-makcik yg lagi tua dr beliaw tabik spring kat beliaw sbb berjaya buat kueh-kueh ni dgn jaya nye..

ye.. sy mkn benda ni kat atas katil lepas tu terus je tarik selimut.. (*tipu)

7 comments:

alienelliz said...

alamak ai..sedap tu..ni nak p usrah ke nak p mkn..ekeke gurau je...hehe tengok gambar kuih2 tu lapar la pulak..hehe

http://hatibatu.com/blog/

Mr.Thinker@Ali said...

lapaq dah nmpak makanan. setai2. :)

fatien ! said...

WOW WOW, sedap je kue tu nengoknye. hiii :)

Maii Yusre said...

Waaaa..sedappnye kuih tuh! Nak3!

Emma said...

alinelliz; bkn la. usrah tu kat uma ema hr rabu tu..

mr.thinker; mmg nak bg lapar pon.. hehe

fatien; bkn tgk je.. rs pon sdp taw..

maii; mmg sedap mai.. emk la.. gambar je.. hehehe

Izyan Masri said...

BIHUN SUP DENGAN MI GORENG ADA AYAM TU DAH CUKUP BUAT LAPA DAH.JAPJAP.NI PEGI USRAH KE MAKAN.TAPI BEST XD

Emma said...

izyan; ahaha.. usrah tu kt umah ema la minggu ni.. tu sume mknn yg umi ema prepare..

Bebudak comel

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KiraKira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers