Pages

Leave ur 'jejak' here :)

Thursday, May 5, 2011

4 perkara...

selamat petang semua.. semakin hari rasa makin malas nak menaip. sebab dah 24 jam menaip. tapi disebabkan rindu kat korang semua ema rajinkan diri jugak carik something tuk share dgn semua.

sebelum tu ema nak tanye kat semua yg beragama Islam? (bajet ade org tak Islam bace blog die..) korang kenal tak Imam Syafie? kalau jawapan korang tak, sila hantuk kepala kat dinding pat belas kali dan malu lah dgn diri sendiri.

now, let's check what 4 things yg Imam Syafie dah bagitau kita.. 

Empat perkara menguatkan badan
1. Makan daging
2. Memakai haruman
3. Kerap mandi
4. Berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan
1. Banyak bersetubuh
2. Selalu cemas
3. Banyak minum air ketika makan
4. Banyak makan bahan yang masam
http://www.emocutez.com

Empat perkara menajamkan mata
1. Duduk mengadap kiblat (bukan ngadap laptop tau..)
2. Bercelak sebelum tidur
3. Memandang yang hijau
4. Berpakaian bersih

Empat perkara merosakan mata
1. Memandang najis
2. Melihat orang dibunuh
3. Melihat kemaluan
4. Membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. Tidak banyak berbual kosong
2. Rajin bersugi (gosok gigi)
3. Bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.

4. TIDUR SYAITAN 
Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

ok, meh kita same-same cek diri memasing. tinggalkan benda yg tak sepatut nye dan buat apa yg patut ok. renung-renungkan dan selamat beramal..

6 comments:

Cik Ezy said...

ptot la semakin rabun skrg..
asek ngadap laptop je..
bgos ni..
kongsi2 ilmu..

msredcheesecake said...

Cik emma,
Msred suka tido meniarap la...camne ni.....

A.I.N said...

tengs for de info. alamak, ain suke mkn smbil minum air lah, cemmane nih? hu3

misz fae said...

blogwalking!;)
singgah baca n3!;)

meh singgah blog fae :

http://fzhjmldn.blogspot.com

Emma said...

cik ezy; huhuhu.. so lpas ni byk kn ngadap kiblat ye..

msred; huhu.. lepas ni jgn slalu tdo cmtu lg la..

ain; mesti cpt cungap nih.. huhu..

misfae; i will.. tp skrg xsmpt lg..sory ye..

Caien said...

i like this post.. ;) beesh2!!

Bebudak comel

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KiraKira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers